”Videin” Otisak

Pored svojih art terapijskih elemenata, umetnička grafika, kao stara zanatska veština, može da postane za ljude prozor u svet ljudi drugačijih od njih i mogućnost za ostvarivanje bolje međusobne komunikacije.

Osobe sa problemima mentalnog zdravlja u Srbiji se suočavaju sa problemom nemogućnosti pronalaženja posla zbog stigmatizacije i njihovog zdravstvenog stanja. Zbog toga, težnja je da se obuči što veći broj korisnika manuelnim aktivnostima kojima bi bili u mogućnosti da ostvare zaradu, izrađujući grafike koje bi zatim bile ponuđene na prodaju putem organizovanja prodajnih izložbi.

“Tokom primene Art terapije, želimo da se bavimo negovanjem zdravlja i kreativnosti. Ovaj koncept podrazumeva oslobađanje i razvoj kreativnosti kao načina izražavanja. Gotovi proizvodi, stvoreni tokom Art terapije u početku imaju zadatak da daju nadu, pokažu da se može, da ulaganje korisnika ima krajnji oblik, ime i svrhu, da bi kasnije dobilo i umetničku, upotrebnu i finansijku vrednost.

Gotovi proizvodi, ali i umetničko izražavanje imaju komunikativnu funkciju, pomažući korisnicima da koristeći neverbalni govor kažu mnogo onoga što je teško smestiti u reči i prenesu drugima, koji bi na bolji i autentičniji način mogli da razumeju i možda prožive njihovo iskustvo i osećanja – kroz umetnost.“

Dr Jasminka Janković-Gajić (ProAnima Centar).

Upravo to je doprinelo iniciranju i pokretanju projekta: Radionica umetničke grafike ”OTISAK/DON’T PRESS ME”. Radionice su održavane u Udruženju korisnika psihijatrijskih usluga ”VIDEA”, od januara do juna 2015. godine.

U ovim kreativnim radionicama učestvovalo je više desetina osoba, a radovi su izlagani u KC ”Parobrod”, KC ”Grad”, KC ”Lada”, Galerija ”Štab”, hol TC ”Delta City”…

Projekat je podržan od stane Caritasa Srbije i finansiran u okviru projekta PRO.ME.NE – Promocija Mreže za mentalno zdravlje, koji se odvijao pod pokroviteljstvom programa Evropske unije za podršku civilnom društvu.

Partneri na projektu su: Udruženje za podršku ljudima sa neurozom ”Herc”, Psihijatrijska ordinacija ”ProAnima centar” i Kulturni centar ”LADA”.

napomena: kliknite na izabranu fotografiju kako biste je uvećali.