Udruženje ”Zračak”, Valjevo

KONTAKT:

12096579_105798373114716_1667759488741842138_n

kontakt telefon: 065 224 87 66

adresa: Sinđelićeva 64, Valjevo

email: zracak.valjevo@gmail.com

web: zracak.org

Udruženje korisnika usluga mentalnog zdravlja ”Zračak” iz Valjeva, osnovano je u aprilu mesecu 2015. godine posle sjajnih rezultata ostvarenih implementacijom projekta “UPSTREAM I”, Caritas Valjevo i Udruženje Feniks – Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji iz Tuzle. Oba udruženja odlučila su da dodatno ojačaju svoje partnerstvo i unaprede sektor mentalnog zdravlja kroz projekat UPSTREAM II – Unapređenje socijalizacije i tretmana u mentalnom zdravlju – 2. deo, koji je kofinansirala Evropska unija, iz programa Prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina. Jedan od projektnih ciljeva bio je i osnivanje udruženja korisnika usluga mentalnog zdravlja u Valjevu na primeru uspešne prakse koju je do tada imalo Udruženje Feniks te se kroz implementaciju ovog projekta došlo do osnivanja korisničkog udruženja “Zračak”.

Ciljevi Udruženje korisnika usluga mentalnog zdravlja ”Zračak” su:

  • destigmatizacija korisnika usluga mentalnog zdravlja,
  • reintegracija korisnika u zajednicu,
  • kreiranje održivih programa koji se odnose na jačanje ličnih kapaciteta korisnika u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama.
  • Udruženje organizuje različite aktivnosti, poput: zabavno-edukativnih radionica, kurseva, radno-okupacione terapije, izleta i poseta različitim kulturno-istorijskim kompleksima, a sve u cilju unapređenja kvaliteta života svojih korisnika.

Sedište Udruženje korisnika usluga mentalnog zdravlja ”Zračak” nalazi se u prostorijama Opšte bolnice Valjevo i na ovaj način uspostavljen je most saradnje i razumevanja između tima Psihijatrijske službe i samih korisnika. U partnerstvu sa Caritasom Valjevo od 2018. godine, čine se prvi koraci ka razvoju koncepta socijalnog preduzetništva u okviru udruženja i obezbeđivanju sredstava za samostalno funkcionisanje. Formira se stolarska radionica u okviru udruženja i deo aktivnosti se iz grada i prostorija udruženja, realizuje na seoskom imanju u blizini Valjeva. Seoski ambijent pruža priliku za razvoj plasteničke proizvodnje i sticanje osnovnih znanja i veština na temu poljoprivredne proizvodnje. Aktivnosti na imanju se odvijaju od aprila do oktobra meseca, dok su zimski meseci rezervisani za aktivnosti u prostorijama udruženja u okviru Psihijatrijske službe.

Zahvaljujući razumevanju lokalne sredine za probleme sa kojima se suočavaju osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama značajnu podršku radu “Zračka” pružili su Psihijatrijska služba Valjevo, Grad Valjevo, Caritas Srbije i Caritas Valjevo.