Udruženje ”Mir”, Pirot

KONTAKT:Screen shot 2015-06-01 at 2.36.15 PM

adresa: Knjaza Miloša 11-13 lamela B lokal br. 2 , Pirot

kontakt telefon: 061 189 16 76

web: https://www.ugmir.rs/

Udruženje ”Mir” je osnovano u januaru 2012. godine. Od prvih dana, Udruženje je radilo na druženju korsnika i razmeni njihovih iskustava.

Isprva, Udruženje nije imalo prostorije i sastanci članova Udruženja su se obavljali u privatnim prostorijama. Danas se sastanci članova Udruženja održavaju u poslovnim prostorijama koje je jedan od članova ustupio na korišćenje. Sa početkom korišćenja ovog poslovnog prostora dolazi i do organizovanja grupa za samo i uzajamnu pomoć. Na ovim grupama korisnici razgovaraju o svojim iskustvima sa mentalnim problemima i kako oni to prevazilaze. Udruženje ima dva volontera – psihologa, koji pomažu korisnicima Udruženja u organizovanju grupa samopomoći.

Danas Udruženje broji 22 člana od kojih su devetoro aktivnih. Članovi Udruženja su od organizacije ”Caritas” dobili donaciju za organizovanje socijalne kooperative i u toku je nabavka opreme i materijala za radionicu sito štampe. Kroz ovu delatnost je planirano da svoj radni angažman ostvari nekoliko korisnika Udruženja.

Korisnici Udruženja su uključeni u kulturni život grada, a što doprinosi reintegraciji osoba sa problemima mentalnog zdravlja u zajednicu. Korisnici psihijatrijskih usluga koji su korisnici udruženja, kao što je Udruženje ”Mir”, mnogo ređe se vraćaju u bolnice i značajno im se smanjuje terapija.