Trening ”Upravljanje inicijativama socijalne inkulzije”

13. i 14. novembra 2017. godine, u Kući ljudskih prava u Beogradu, održan je trening na temu: ‘‘Upravljanje inicijativama socijalne inkluzije”.

Cilj treninga bio je unapređivanje znanja i veština nevladinih organizacija za uspostavljanje programa socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i osoba sa problemima mentalnog zdravlja.

Tokom treninga, učesnici su imali priliku da steknu znanje o dobro uspostavljenim međunarodnim modelima socijalne inkulzije i da nauče da prepoznaju i upravljaju socijalnim i organizacijskim preprekama za inkluziju ranjivih kategorija.

Na treningu je učestvovalo 12 predstavnika iz 8 nevladinih organizacija, koje deluju na području zaštite prava i poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom i osoba sa problemima mentalnog zdravlja u Srbiji.

Mrežu ”NaUm” je na treningu predstavljala saradnica iz Udruženja ”Herc” iz Beograda.

Treneri Filippo Rapisarda i Martine Vallarino iz organizacije ”Psicologi per i Popoli nel Mondo” iz Italije, predstavili su različite modele socijalne uključenosti, kao i načine dizajniranja inkluzivnih usluga i programa. Pored toga, podelili su i svoje iskustvo o vrstama i načinima upravljanja inicijativama socijalne inkluzije u Italiji.

Tokom treninga, učesnici su imali priliku da predstave jedan projekat/inicijativu socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom i/ili osoba sa problemima mentalnog zdravlja. Na osnovu primera, potom su rađeni predlozi i strategije za dalje upravljanje i unapređenje ovih projekata i inicijativa.

Trening je realizovan kao aktivnost u okviru projekta  ”SOCIETIES”, koji implementira Caritas Srbije. Projekat ”SOCIETIES” ima za cilj da pomogne organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština i da doprinese socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i problemima mentalnog zdravlja, kroz primenu EU standarda u jugoistočnoj Europi. Projekat se sprovodi u 5 zemalja jugoistočne Europe, uz podršku stručnjaka iz Italije i Bugarske.