Trening ”Izgradnja kapaciteta o opštim aspektima ljudskih prava”

5. i 6. jula 2016. godine, u Kući ljudskih prava, u Beogradu, održan je trening pod nazivom: ”Izgradnja kapaciteta o opštim aspektima ljudskih prava”. Na treningu su učestvovali predstavnici Caritasa Šapca i Valjeva, Klinike za psihijatrijske bolesti ”Dr Laza Lazarević”, Udruženja ”Naša kuća”, udruženja članica Mreže ”NaUm” – ”Herc”, ”Duša” i ”Videa” iz Beograda, kao i ” Zračak” iz Valjeva.

unspecified

Kroz predavanja i radioničarski rad učesnici su se upoznali sa opštom idejom i istorijom ljudskih prava, Međunarodnom poveljom o ljudskim pravima, situacijom u Srbiji, socijalnim i ekonomskim pravima, zaštitom ljudskih prava i pojmom diskriminacije.

Jedan od ciljeva treninga bio je da se učesnici upoznaju sa mehanizmima zaštite ljudskih prava i načinima kako da ih inkorporiraju u rad svojih organizacija.

unspecified-6

Predavači na treningu bili su Dušan Pokuševski iz Beogradskog centra za ljudska prava i Sara Dereta, direktorka Centra za praktičnu politiku. Predavači su učesnicima treninga dali koristan materijal koji će im pomoći u funkcionisanju organizacija.

unspecified-7

Divan ručak, poslužen tokom oba dana treninga, pripremili su zaposleni u socijalnom preduzeću ”Kuhinja na točkovima”. Ovo preduzeće je osnovano kao socijalna usluga Udruženja ”Naša kuča” iz Beograda. Cilj preduzeća je društveno i ekonomsko uključivanje u zajednicu osoba sa intelektualnim smetnjama putem zapošljavanja, kao i poboljšanje položaja i kvaliteta života starih, bolesnih i nemoćnih lica.

unspecified-1

Trening je realizovan kao aktivnost na projektu Human Rights PROMENE – HUMAN RIGHTSPROmotion in MEntal health Networks. Nosilac projekta je Caritas Srbije, a projekat je podržan od Evropske unije.

U planu je da se uskoro, na ovu temu, realizuje po jedan trening u Pančevu i Nišu na kojima će učestvovati predstavnici Mreže ”NaUm” iz Vojvodine, kao i predstavnici iz Centralne i Južne Srbije.

unspecified-9