Priče iz Duše

”Priče iz Duše” je interaktivna pozorišna predstava nastala na osnovu priča i iskustava članova i članica Udruženja korisnika psihijatrijskih usluga ”Duša”, u saradnji sa Udruženjem ”Kec mnro” i Transformatorom – platformom za transformaciju stvarnosti putem umetnosti.

Cilj predstave je sa jedne strane osnaživanje samih učesnika i razvoj njihovih potencijala za zdrav i kreativan život, a sa druge strane usmeravanje pažnje javnosti na teškoće sa kojima se osobe sa problemima mentalnog zdravlja svakodnevno susreću i pozivanje na solidarnost kako bi se smanjila diskriminacija i stigmatizacija prema ovim ljudima i kako bi im se omogućilo da žive dostojanstveno i ravnopravno sa ostalim članovima društva.

”Priče iz Duše” je predstava koja povezuje i transformiše sve prisutne, glumce i publiku, i predstavlja pozorište života koje čini da se zamislimo, osećamo, saosećamo i pokrenemo na zajedničko delovanje i stvaranje zdravijeg i tolerantnijeg društva.

”Priče iz Duše” otvara prostor za dijalog i briše granice između scene i auditorijuma, pozivajući članove publike da postanu izvođači na sceni i aktivni tragači za konstruktivnim rešenjima problemskih situacija u predstavi, čime mogu promeniti tok predstave, a samim tim i života, jer ”Priče iz Duše” predstavljaju stvarne, opipljive priče, a ovaj pozorišni događaj predstavlja vežbu za realnost.

Učesnici-glumci u predstavi su članovi, volonteri i saradnici Udruženja ”Duša”, ”Kec mnro”,  ”Herc”: Nikola Repec, Petar Jugović, Milutin Savić, Ognjen Micić, Jovica Blaževski, Gorana Cakić/Vesna Avramović/Anđa Petrović/Sanja Trifunović, Samir Bićak, Đorđe Ivanćević i Vladimir Janković.

Voditeljka kreativnog procesa i moderatorka interaktivnog dela predstave: Vera Erac, psihološkinja i praktičarka primenjenog pozorišta i plesa (Transformator).

Stvaranje i prvo izvođenje predstave (13.10.2014. u Domu omladine) je omogućio ”Caritas” u okviru EU programa podrške civilnom društvu – PRO.ME.NE – Promocija mreže za mentalno zdravlje. Predstava je drugi put izvedena u aprilu 2015. u okviru redovnih vežbi za studente Fakulteta političkih nauka, smer Socijalni rad.

Dalja izvođenja predstave u Beogradu omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kulturni centar REX, Teatar 78 i Dom omladine Beograda, u okviru projekta koji sprovodi Transformator u saradnji sa udruženjem ”Duša”. Takođe, predstava je izvođena i u Domu za duševno obolela lica u Čurugu.

*Tekst je preuzet sa Facebook stranice ”Priče iz duše”

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali