Nedelja mentalnog zdravlja u ”Duševnoj oazi”, Vršac

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mentalnog zdravlja 2016. godine, Udruženje ”Duševna oaza” iz Vršca je u saradnji sa Specijalnom bolnicom za psihijatrijske bolesti ”Dr Slavoljub Bakalović”, realizovalalo petodnevnu manifestaciju ”Nedelja mentalnog zdravlja”.

Prvog dana, članovi amaterskog pozorištaProzor”, prezentovali su publici svoje pesničko umeće, muzičko, kao i par skečeva. Zadovoljna publika uživala je u muzici, a prihvatila je i da zaigra.

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali

Oko podneva, članovi Udruženja ”Duševna oaza” i korisnici Centra za mentalno zdravlje, izneli su u centar grada svoje rukotvorine. Prolaznicima su podeljeni flajeri radi upoznavanja sa postojanjem ovog Centra i Udružrenja, kao jedne od mogućnosti podrške i pomoći u rešavanju problema u oblasti mentalnog zdravlja.

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali

Drugog dana, prof. Miroslava Kućančanin, imala je interaktivnu radionicu pod nazivom: “Mentalna bolest kao saveznik u traganju sa smislom”.

“Jedan od najvećih čovekovih strahova koji poredimo sa strahom od smrti je strah da se ne poludi”. Akademik prof. dr Vladeta Jerotić u knjizi ”Bolest i starenje”, tvrdi da „Duševna bolest može biti saveznik u traganju za smislom. Jedna ista bolest od jednog čoveka pravi teškog duševnog bolesnika, a drugome pomaže da bude Dostojevski“.

U knjizi ”Iskra u mraku” (2006) Miroslava Kućančanin, navodi da su u istoriji čovečanstva mnoge poznate ličnosti kao što su: pisci, slikari, naučnici, vojskovođe i dr. imale problem u oblasti mentalnog zdravlja: Aleksandar Veliki, Napoleon, Anštajn, Njutn, Gete, Gogolj, Dostojevski, Hemingvej, Kafka, Mikelanđelo, Van Gog, Betoven, Bekam, Džon Lenon i drugi.

“U najtežim trenucima života, kada čovek najviše pati, stvara najlepša i najvrednija dela. Samo onda i jedino onda, možemo dati i stvoriti nešto što nikada ne bismo mogli u ”normalnim uslovima” življenja. Tada čovek otkriva jedan novi svet sa promenljivim vrednostima.

Psihička i telesna bolest je izazov. Izazov da se pobedi ono što čoveku smeta, što ga zarobljava. Biti oslobođen od bolesti je san (želja) svakog bolesnika, a taj san je efikasan lek.

Maštajmo, želimo i sanjajmo – to nam niko ne može oduzeti, jer ponekad se snovi pretvore u stvarnost”.

”Život je san i večito traganje“ – Životni je moto Miroslave Kućančanin.

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali

Trećeg dana, dizajner i terapeut Đurica Popov, tokom predavanja pod nazivom: “Oblik i ja”, upoznao je prisutne o oblicima koji nas okružuju, kako ih prepoznati i kako oni utiču na ljudsku psihu.

8
Terapeut Đurica Popov
*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali

Drugo predavanje trećeg dana održala je Dr Tatjana Voskresenski, direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ”Dr S. Bakalović”, pod nazivom: “365 dana mentalnog zdravlja”, u kojem je govorila o važnosti svakodnevnog održavanja i unapređenja mentalnog zdravlja kod obolelih osoba.

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali

Četvrtog dana, tim Centra za mentalno zdravlje je sa korisnicima i njihovim starateljima održao interaktivnu radionicu, pod nazivom: “Samopomoć i uloga porodice kod osoba sa problemima mentalnog zdravlja”.

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali

Petog dana, radni terapeut Miloš Vuković je zabavio korisnike kvizom: “Pokaži šta znaš”.

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali