Najava događaja ,,Svako može da pukne”

Mreža za mentalno zdravlje ”NaUm”, poziva sve građane da se pridruže događaju: ”SVAKO MOŽE DA PUKNE”, koji ima za cilj da javnosti približi neke od najznačajnijih tema iz oblasti mentalnog zdravlja.  Događaj će se održati 16. maja od 16h do 19h u Press centru UNS, u ulici Kneza Mihalila 6/III, kao završni događaj istoimenog projekta podržanog od ACT projekta i Vlade Švajcerske.

Paneli, diskusije, rezultati istraživanja, predstavljanje Udruženja koja se bave mentalnim zdravljem, kviz i radionice, neke su od aktivnosti koji očekuju posetioce u ponedeljak, 16. maja u Press centru UNS. Prisutnima će biti prezentovana četiri panela posvećena aktuelnim inicijativama iz oblasti mentalnog zdravlja.

Mreža za mentalno zdravlje ”NaUm”, predstaviće aktuelni projekat ”SVAKO MOŽE DA PUKNE” i izneće rezultate anonimnog upitnika o mentalnom zdravlju.

,,Upitnikom smo želeli da steknemo uvid u izazove sa kojima se suočavaju osobe sa problemima mentalnog zdravlja, a rezultati ovog istraživanja koristiće se u svrhu kreiranja preporuka prema donosiocima odluka radi unapređenja politika u oblasti mentalnog zdravlja”, rekla je Larisa Despotović, koordinatorka projekta i Predsednica Udruženja Herc, nosioca projekta ”SVAKO MOŽE DA PUKNE”.

Caritas Srbije, Caritas Valjevo i dr Jovanka Petrović, direktorka SBPB Kovin, govoriće o ulozi civilnog sektora u reformi sistema zaštite mentalnog zdravlja, značaju otvaranja centara za mentalno zdravlje  u zajednici, destigmatizaciji i rušenju tabu tema vezanih za mentalno zdravlje i drugim pitanjima koja se odnose na koncept mentalnog zdravlja u zajednici.

Organizacija PIN – Psychosocial Innovation Network, predstaviće rezultate istraživanja ”Dostupnost usluga zaštite mentalnog zdravlja i perspektiva korisnika psihijatrijskih usluga”. Takođe, predstaviće primere dobre prakse mentalnog zdravlja u zajednici.

Udruženje Prostor, predstaviće rad Udruženja, program Kreativnog prostora za mentalno zdravlje i aktuelne projekte, kao i kampanju pod nazivom “Komšija, kako ste?” koju trenutno sprovode.

”Mediji i mentalno zdravlje – posledice tabloidnog i senzacionalističkog izveštavanja o događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol ”, naziv je poslednjeg panela koji će ispred Inicijative “Za Tebe #VAŽNOJE” voditi Anne Marie Ćurčić, aktivistikinja i novinarka. Ona će u okviru panela predstaviti i aktuelnu kampanju #staviseumojecipele koju sprovode Inicijativa “Za Tebe #VAŽNOJE” i Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub.

Pored nabrojanih panela, sve posetioce očekuje i besplatna radionica crtanja fraktala, radionica izrade nakita kao i prodajna izložba umetničkih radova korisnika različitih udruženja (slike, figure, nakit i drugo). Sav prilog od prodatih radova koristi se za ponovnu kupovinu materijala i dalje funkcionisanje kreativnih radionica u udruženjima.