Kreativne psihološke i likovne radionice u Videi

Tokom 2020. godine, članovi Udruženja ”Videa”, imali su priliku da učestvuju u kreativnim psihološkim radionicama, baziranim na ekspresivnoj art terapiji.

U nastavku, možete pročitati stav Mine Miljković – voditeljke radionice, psihološkinje i praktičarke ekspresivne art terapije na edukaciji iz Geštalt terapije:

Umetničko angažovanje samo po sebi je isceljujuće i to je glavni benefit ovih radionica. Odlazimo korak dalje, kada razumemo šta naša psiha govori kroz naša dela: dolazimo u kontakt sa svojim osećanjima, željama, snagama i slabostima. Deljenje ovog unutrašnjeg sveta u sigurnim okvirima grupe ima još jedan benefit – osećamo se prihvaćeno, baš onakvi kakvi jesmo; razvijamo saosećanje, kako za druge tako i za sebe. U radu nismo ograničeni na jedan modalitet stvaranja, već se izražavamo na različite načine: slikanje, crtanje, pravljenje skupltura od gline i drugih materijala, pisanje poezije ili proze, nešto ređe muzika, zvuk, pokret, teatar i performans.

Umetnički ili estetski kvalitet dela nije nimalo važan, niti je potrebno iskustvo u nekom umetničkom modalitetu. Svako može da stvara bez obzira na svoje iskustvo i talente. I da u tome nađe smisao i potencijal za samospoznaju.

Takođe, u Udruženju Videa je tokom 2020. godine realizovan blok likovnih radionica. Ove radionice se u kontinuitetu održavaju od 2016. godine, a fokusiraju se na druženje, komunikaciju i meditativno pražnjenje kroz likovni izraz. Radovi nastali na ovim radionicima bili su, između ostalog, izloženi u Galeriji nauke i tehnike SANU, Umetnickoj galeriji ”Polet” i u drugim galerijama. Radionice vodi diplomirani slikar Pavle Bugarski.

Međunarodni dan mentalnog zdravlja 2019.

Povodom obeleževanja Međunarodnog dana Mentalnog zdravlja, 10. oktobra 2019. godine, saradnice i članice Udruženja za podršku osobama sa neurozom ”Herc” su gostovale u radio emisiji ”Opšta praksa”, Radio-televizije Vojvodine, Prvi program radija RTV-a.

Poslušajte Anđelkinu, Aninu i Larisinu priču o životu sa depresijom, paničnim napadima i ostalim izazovima sa kojima su se susretale i kako su ih prevavazišle.

Link za emisiju: http://media.rtv.rs/sr_ci/opsta-praksa/50480

Autorka emisije Jasmina Dabić
Producentkinja Goranka Jednak Maksimović
Dizajn tona Zlatoje Čolović
Proizvodnja RTV, 9. oktobar 2019.

Studijska poseta Beogradu u okviru EU projekta ”SOCIETIES”

Od 11. do 13. marta 2019. godine, Beograd su posetili predstavnici 15 nevladinih organizacija iz regiona, zajedno sa predstavnicima nacionalnih kancelarija Caritasa i ekspertima iz Italije i Bugarske.

Cilj posete je razmena iskustava i primera dobre prakse u oblasti socijalne inkluzije. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa radom organizacija koje učestvuju u projektu u Srbiji, kao i sa problemima i izazovima sa kojima se ove organizacije suočavaju.

Na poziv Ceritasa Srbije, Sanja Trifunović je podelila iskustva u vođenju Udruženja za podršku osobama sa neurozom ”Herc” iz Beograda i Mreže za promociju mentalnog zdravlja ”NaUm”, koja okuplja 12 korisničkih udruženja iz Srbije.

Studijska poseta je realizovana kao aktivnost u okviru regionalnog EU projekta ”SOCIETIES”.

Međunarodni dan mentalnog zdravlja 2018.

10. oktobra 2018. godine, Međunarodni dan mentalnog zdravlja, obeležile su članice Mreže ”NaUm” iz Beogada – udrženja ”Duša”, ”Herc” i ”Videa”, uz podršku Caritasa Beograd i psihološkinje i umetnice Vere Erac.

Manifestacija je održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Centralni događaj je bio forum teatar ”Priče i duše”, u organizaciji Udruženja Duša.

Forum teatar ”Priče iz duše” je interaktivna pozorišna predstava, nastala na osnovu iskustava korisnika psihijatrijskih usluga.  

Glumci su predstavili kako se drustvo ophodi prema osobama sa mentalnim smetnjama, kroz pet loših situacija iz njihovog svakodnevnog života, kao što su: kod komšije, sa doktorom, na konferenciji, sa sestrom i na ulici – prodaja časopisa ”LiceUlice”.

Publika je uzela aktivno učešće u predstavili i ima je priliku da uđe u svakodnevni život korisnika psihijatrijskih usluga i da pokuša da nađe rešenja na situacije diskriminacije i stigmatizacije, sa kojima se suočavaju.

Za razliku od ljudi, mentalni poremećaj ne diskriminiše i ne bira ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni nivo inteligencije ili obrazovanja… Niko nije imun! Može da se desi svakome!