Međunarodni dan mentalnog zdravlja 2019.

Povodom obeleževanja Međunarodnog dana Mentalnog zdravlja, 10. oktobra 2019. godine, saradnice i članice Udruženja za podršku osobama sa neurozom ”Herc” su gostovale u radio emisiji ”Opšta praksa”, Radio-televizije Vojvodine, Prvi program radija RTV-a.

Poslušajte Anđelkinu, Aninu i Larisinu priču o životu sa depresijom, paničnim napadima i ostalim izazovima sa kojima su se susretale i kako su ih prevavazišle.

Link za emisiju: http://media.rtv.rs/sr_ci/opsta-praksa/50480

Autorka emisije Jasmina Dabić
Producentkinja Goranka Jednak Maksimović
Dizajn tona Zlatoje Čolović
Proizvodnja RTV, 9. oktobar 2019.

Studijska poseta Beogradu u okviru EU projekta ”SOCIETIES”

Od 11. do 13. marta 2019. godine, Beograd su posetili predstavnici 15 nevladinih organizacija iz regiona, zajedno sa predstavnicima nacionalnih kancelarija Caritasa i ekspertima iz Italije i Bugarske.

Cilj posete je razmena iskustava i primera dobre prakse u oblasti socijalne inkluzije. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa radom organizacija koje učestvuju u projektu u Srbiji, kao i sa problemima i izazovima sa kojima se ove organizacije suočavaju.

Na poziv Ceritasa Srbije, Sanja Trifunović je podelila iskustva u vođenju Udruženja za podršku osobama sa neurozom ”Herc” iz Beograda i Mreže za promociju mentalnog zdravlja ”NaUm”, koja okuplja 12 korisničkih udruženja iz Srbije.

Studijska poseta je realizovana kao aktivnost u okviru regionalnog EU projekta ”SOCIETIES”.

Međunarodni dan mentalnog zdravlja 2018.

10. oktobra 2018. godine, Međunarodni dan mentalnog zdravlja, obeležile su članice Mreže ”NaUm” iz Beogada – udrženja ”Duša”, ”Herc” i ”Videa”, uz podršku Caritasa Beograd i psihološkinje i umetnice Vere Erac.

Manifestacija je održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Centralni događaj je bio forum teatar ”Priče i duše”, u organizaciji Udruženja Duša.

Forum teatar ”Priče iz duše” je interaktivna pozorišna predstava, nastala na osnovu iskustava korisnika psihijatrijskih usluga.  

Glumci su predstavili kako se drustvo ophodi prema osobama sa mentalnim smetnjama, kroz pet loših situacija iz njihovog svakodnevnog života, kao što su: kod komšije, sa doktorom, na konferenciji, sa sestrom i na ulici – prodaja časopisa ”LiceUlice”.

Publika je uzela aktivno učešće u predstavili i ima je priliku da uđe u svakodnevni život korisnika psihijatrijskih usluga i da pokuša da nađe rešenja na situacije diskriminacije i stigmatizacije, sa kojima se suočavaju.

Za razliku od ljudi, mentalni poremećaj ne diskriminiše i ne bira ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni nivo inteligencije ili obrazovanja… Niko nije imun! Može da se desi svakome!