Međunarodni dan mentalnog zdravlja 2016.

Zajedno, uz poruku – NE MENJAJMO GLAGOLE, PROMENIMO STAVOVE, obeležen je 2016. godine Međunarodni dan mentalnog zdravlja.

U okviru manifestacije ”Minut do 12 za mentalno zdravlje”, skrenuta je pažnja na važnost očuvanja mentalnog zdravlja, poštovanja ljudskih prava i uvažavanja različitosti.

09

Manifestaciju je organizovao Caritas Srbije u saradnji sa Klinikom za psihijatrijske bolesti ”Dr Laza Lazarević” i članicama Mreže ”NaUm” – udruženjima ”Herc”, ”Videa”, ”Duša” i ”Zrak nade”

Uspešnoj realizaciji događaja doprineli su:

  • Specijalna neuropsihijatrijska bolnica iz Kovina
  • NVO ”AS Centar”, ”Prostor” i ”Naša kuća”
  • Delegacija Evropske unije u Srbiji
  • Ambasada Australije
  • Dom omladine
  • Opština Novi Beograd
  • Galerija Srpske akademije nauke i umetnosti – SANU
  • kao i brojni posetioci manifestacije i mediji

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali

Program je počeo u ranim popodnevnim časovima tribinom u Opštini Novi Beograd. Tribina je realizovana u organizaciji Klinike za psihijatrijske bolesti ”Dr Laza Lazarević”, a prisutnima su se obratili dr Gorica Đokić iz Klinike za psihijatrijske bolesti ”Dr Laza Lazarević”, Jelena Ankić iz Caritasa Srbije, Bojana Ivanov i Petar Jugović članovi NVO ”Duša”.

Govornici su istakli važnost kontinuiranog i zajedničkog rada na unapređenju položaja osoba sa problemima mentanog zdravlja.

Fenomenalan bend ”Pink Frojd” iz Dnevne bolnice klinike ”Dr Laza Lazarević” sa raznovrsnim muzičkim repertoarom je nastupio pred prisutnima.

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali

Program je nastavljen u Domu omladine. Prisutnima su se obratili Marina Kostić iz Caritasa Srbije, dr Gorica Đokić iz Klinike za psihijatrijske bolesti ”Dr Laza Lazarević”, g. Nikolas Bizel iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, g. Glen Morison, prvi sekretar i konzul Ambasade Australije, Mina Aleksić iz NVO ”Prostor”, predstavnici Specijalne neuropsihijatrijske bolnice iz Kovina, kao i predstavnici NVO ”Duša” (Mreža ”NaUm”).

Svi zajedno su preneli jasnu poruku da se problem sa mentalnim zdravljem može desiti svakom i da je izuzetno važno raditi na prevenciji u zajednici i edukaciji.

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali

Posetioci manifestacije imali su priliku da se informišu o aktivnostima i uslugama koje pružaju organizacije koje pomažu osobama sa problemima mentalnog zdravlja, saznaju o projektu ”Hearing voices”, kao i da pogledaju predstavu ”Zašto baš ja?”, u izvođenju pozorišnog ansambla Specijalne neuropsihijatrijske bolnice iz Kovina.

Prisutni su mogli da u ”Živoj biblioteci” čuju nenapisane priče o životu osoba sa depresijom, fobijama, opsesivno-komplsivnim poremećajem, HIVom, leukemijom i o iskustvu u vođenju grupa samopomoći.

Takođe, posetioci su imali priliku da učestvuju u foto sešn-u, na temu: ”Različiti, a jednaki”, kao i da se simbolično destigmatizuju pečatirajući svoj znak.

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali

Foto sešn na temu ”Različiti, a jednaki”:

 

This slideshow requires JavaScript.

Program je završen u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti – SANU, izložbom likovnih radova korisnika iz udruženja članica Mreže ”NaUm” (”Videa”, ”Duša” i ”ULOP”).

19a

Više fotografija:

 

This slideshow requires JavaScript.