Međunarodni dan ljudskih prava

12. decembra 2017. godine, članice Mreže za mentalno zdravlje ”NaUm ” iz Beograda (”Herc”, ”Videa” i ”Duša”) i Caritas Srbije su organizovali Međunarodni dan ljudskih prava. Manifestacija je realizovana u okviru kampanje podizanja svesti o pravima osoba sa problemima mentalnog zdravlja.

Program je počeo projekcijom dokumentarnog filma ”Čovek je čoveku lek”. U filmu su predstavljeni pozitivni primeri poštovanja ljudskih prava osoba sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom kroz predstavljanje udruženja, novih usluga u zajedinici i prilika za radno angažovanje i zaposlenje kada je ova ranjiva grupa u pitanju.

Nakon projekcije filma, usledio je “Slow dating”, koji je omogućio da prisutni razgovaraju sa nekim od predstavnika udruženja članica Mreže ”NaUm” i da od njih čuju sa kojim se izazovima nose osobe sa problemima mentalnog zdravlja u Srbiji.

Prijatno veče u Dorćol Platzu završeno je neformalnim druženjem u Therapy cafe-u na temu asertivnostiTherapy cafe je okupio ljubitelje psihologije koji žele da rade na sebi. Susret su organizovale saradnice iz Udruženja za podršku ljudima sa neurozom ”Herc”.

Događaj je realizovan u okviru projekta ”Human rights PROMENE”, koji je finansiran od strane Evropske unije.