”Herc” na IX Festivalu učenja odraslih

Društvo za obrazovanje odraslih sa partnerskim organizacijama, organizovalo je IX Festival učenja odraslih. Centralna manifestacija Festivala održana je 3. decembra 2015. godine, u prostorijama Impact Hub-a, u Beogradu.

Ove godine, Festival učenja odraslih, organizovan je pod motom “Svako ima pravo da uči sve što želi i svako može da poučava”. Cilj Festivala jeste da slavi i promoviše celoživotno učenje, posebno učenje i obrazovanje u odraslom dobu i da pruži podršku izgradnji pojedinca koji je samostalan i aktivan član građanskog društva.

Na centralnoj manifestaciji, kroz uvodnu prezentaciju, film o učenju u zajednici i radionice, demonstrirani su neki od modela centara za učenje u zajednici.

Bila je to prilika da se doživi iskustvo učenja kroz psihološke radionice, poetske radionice, studio fotografije, plesni studio, radionicu uzgoja organske hrane, dekupaža, crtanje na platnu itd.

IX Festival učenja odraslih zatvoren je veličanstvenim, međugeneracijskim nastupom dva hora. Hor osnovne škole “Drinka Pavlović” i hor Gerontološkog dnevnog centra “Zabranjeno starenje”, zajednički su otpevali nekoliko pesama uključujući i pesmu „Ovo je zemlja za nas“, Ekatarine Velike.

Udruženje za podršku ljudima sa neurozom ”Herc”, uzelo je učešće na Festivalu i predstavilo je posetiocima neke od tehnika umanjenja stresa.

Učesnici Hercovog programa imali su priliku da razgovaraju sa psiholozima Udruženja, da izmere svoj nivo stresa i da nauče kako da ga kanališu i obuzdaju.

Takođe, učesnici su mogli da se priključe kreativnoj radionici: ‘’Izradi svog anti-stres prijatelja’’. Iako je prijatelj od brašna, balona i vunice, on može da pomogne učesnicima radionice da umanje nivo svog stresa u određenim situacijama, kao i da se opuste praveći različite oblike od njega…

Prisutni su imali priliku da se opuste u ’Kutku za opuštanje’’ i uživaju u lepim fotografijama (fotografije prirode, biljaka…), igraju društvene igre, boje bojanke za odrasle, ili da uz zvuke relaksirajuće Zen muzike podele sa prisutnima šta je to što ih opušta.

Nakon što su se učesnici Festivala “oslobodili” stresa učestvujući u prethodnim aktivnostima, bili su pozvani da se fotografišu u ”Kutku osmeha” i da šire pozitivne vibracije.

This slideshow requires JavaScript.

Osim Udruženja ”Herc”, na Festivalu su učestvovali i ”AMA”- Centar za negu čoveka i prirode, ”Gradska gerila”, ”Dorćolijada”, ”Živimo zajedno”, ”Izbliza i prisno”, ”Međugeneracijski volonterski centar”, ”Sokolsko društvo” – Matica Beograd, hor ”Zabranjeno starenje”, hor OŠ ”Drinka Pavlović”, Ustanova gerentološki centar ”Beograd”, ”Centar E8”, ”Centar za foto talente”, ”Crveni krst” – Savski venac, ”Škola roditeljstva”.