”Herc” na Danu mladih 2017.

UN je ovogodišnji Dan mladih posvetio slavljenju doprinosa mladih u prevenciji konflikata, kao i inkluziji, socijalnoj pravdi i održivom miru. Dan mladih je ove godine u Beogradu obeležen uz niz manifestacija, radionica, humanitarnih događaja i izložbi. Jedan od ciljeva je bio i povezivanje mladih ljudi iz Beograda i Srbije sa tražiocima azila koji se trenutno nalaze u našem gradu.

U saradnji sa TC „Stadion” organizovana je izložba “Tražioci azila – čekajući život”, koju je pripremio Centar za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila (APC/CZA) u saradnji Kancelarije za mlade Grada Beograda i Stadion Shopping centrom.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili Jovana Vinčić, šefica sektora socijalne zaštite Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila, Nikola Rajičić, podsekretar Sekretarijata za omladinu i sport, Dragomir Petronijević, člana Gradskog veća i Aleksandar Bojić, direktor marketinga Stadion Shopping centra.

Takođe, na krovu Stadion Shopping centra odigrana je revijalna fudbalska utakmica između Kancelarije za mlade Grada Beograda i tima migranata iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

U prostoru Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima Beograda ”Gnezdo” u Beograđanki, organizovan je sadržajan program namenjen mladima. Realizovane su obuke: ”Premosti prepreke” (predavač: ”Cepora”), ”Odliv mozgova mladih problemi i rešenja” (predavač: Centar za međunarodnu javnu politiku), ”Mladi za kulturu” (predavač: Evropski omladinski centar) i ”Dijalog kafe” (predavač: Udruženje za ujedinjene nacije).

Paraleno sa radionicama, u glavnom holu, posetioci su imali priliku da prisustvuju koncertu stipendista Fondacije za mlade talente Beograda.

Centralni događaj je bio Sajam udruzenja za mlade. Predstavnici omladinskih organizacija su informisali prisutne o ponudama za prakse, zaposlenje, obuke, seminare i o aktuelnim projektima. Saradnici Udruženja za pomoć ljudima sa neurozom ”Herc” su predstavili novu mobilnu aplikaciju ”Krug zdravlja”, kao i trenutne i buduće aktivnosti koje će se realizovati u okviru Udruženja.

Sve posetioce je tokom dana zabavljao DJ Naxi radija, a nakon završne ceremonije usledio je nastup benda ”Burnout” uz prigodan koktel.