Aktivnosti povodom Dana mentalnog zdravlja u ”Zračku”, Valjevo

10. oktobra 2016. godine, u ranim jutarnjim časovima, članovi Udruženja ,,Zračak” su posetili svoje prijatelje sa Psihijatrijskog odeljenja Okružne bolnice u Valjevu. Tom prilikom su im u znak pažnje poklonili jabuke i kolače.

Može svakom da se desi

Istoga dana, u popodnevnim časovima, u prostoru Univerziteta ”Singidunum” u Valjevu, održana je tribina pod nazivom: ”Dostojanstvo u mentalnom zdravlju – Psihološka prva pomoć”. Učešće na tribini su uzeli članovi Udruženja ”Zračak”, ”Caritas Valjevo”, predavači Univerziteta ”Singidunum”, a tribini su prisustvovali i studenti istoimenog Univerziteta.

Predavači su bili prof. dr Branka Stamatović Gajić, dekan Univerziteta i prof. dr Tomislav Gajić, psihijatar iz Valjeva. Toplim pozdravnim rečima opisana je psihološka prva pomoć, a navedene su i njene karakteristike – iz čega se sastoji, šta nikako ne bi trebalo da obuhvata, kao i primeri uspešno primenjene prve pomoći. Prisutnima su se obratili i Snježana Badrić, predstavnica ”Caritasa Valjevo”; Aleksa Bukovski, predsednik Udruženja “Zračak”;  Zorica Lazarević i Irena Radović, članice Udruženja “Zračak”.

Za boju Dana mentalnog zdravlja izabrana je ljubičasta.

Radovi

Na poziv predsednice Udruženja “Videa” iz Beograda, Marine Marković, članovi Udruženja “Zračak” – Zorica Lazarević, Irena Radović i Aleksa Bukovski, posetili su izložbu radova: “Život i Nada”, koja je realizovana u okviru 15. Kongresa udruženja psihijatara Srbije i Regionalnog kongresa psihijatara Istočne Evrope i Balkana “Putevi i raskršća psihijatrije”.

Organizatori  izložbe su udruženja – “Videa”, “Duša” iz Beograda i “ULOP” iz Novog Sada.

Udruženja “Videa” i “Duša” su izlagala akvarele, pastele, tempere, grafike i uljane boje, dok su korisnici iz Udruženja ”ULOP” izložili i svoje skulpture – instalacije.

Udruženje ”Zračak” je lepo primljeno od strane Marine Marković, predsednice Udruženja “Videa”; Pavla Bugarskog, koordinatora likovne radionice; kao i slikara – učesnika – korisnika usluga mentalnog zdravlja, Milutina Savića.

Radovi

Nekoliko dana kasnije, 14. oktobra 2016. godine, Udruženje ”Zračak” je organizovalo u Medicinskoj školi u Valjevu tribinu pod nazivom: ”Dostojanstvo u psihijatriji – Psihološka prva pomoć”. Temu je obradio i izložio dr Aleksandar Begović – psihijatar iz Zdravstevnog centra Valjevo. Prvo je obradio pojam ”trauma” u kontekstu štete nanete psihološko-emocionalnom zdravlju i blagostanju. U nastavku, obrađena je reakcija na traumu, posmatrana sa stanovišta normalne reakcije, a ne duševne bolesti.

Potencijalno traumatski događaji (PTE), su događaji koji prethode kao stresori. To mogu biti: smrt – životna ugroženost, ozbiljna povreda, seksualno nasilje, ratna dejstva, prirodne katastrofe, akcidenti, terorizam, otmice, izloženost torturi i zarobljeništvu, pljačka i sl. Takođe, različiti ljudi različito reaguju na stresore i ne razvijaju svi bolest.

Predavanju su prisu20161012_155630stvovali učenici III i IV razreda Medicinske škole, njihov nastavnik Zdravstvene nege, Nataša Mirković – profesor engleskog jezika, Univerzitet ”Singidunum”, Snježana Badrić – ”Caritas Valjevo”, Svetlana Janković  Beljanski – ”Udruženje za borbu protiv multiple-skleroze”, Zorica Lazarević, Aleksa Bukovski i Irena Radović  – Udruženje “Zračak”.

Tokom tribine, istaknuta je važnost iskerenog i otvorenog stava prema bolesti, kako bi se ona  prevazišla, kao i važnost bavljenja nekom aktivnošću, ali i bilo kakva vrsta radnog angažovanja, svakako i manuelnog. Na ovaj način bi se duša oplemenila, a čovek bi se osečao zadovoljnijim i zdravijim.