Formiran je Pokret za mentalno zdravlje

17.07.2021. godine, formiran je Pokret za mentalno zdravlje.

Tim povodom, u prostoru ,,Dereta”, u Beogradu, održan je prvi, inicijalni sastanak organizacija civilnog društva koje se bave temom mentalnog zdravlja.

Sastanku su prisustvovali osnivači Pokreta za mentalno zdravlje – predstavnici članice Mreže ”NaUm” (udruženja: ”Herc”, ”Videa”, ”Duša”, ”Duga” i ”Zračak”), Caritas Srbije, Udruženje ”Prostor”, ”Novi iskorak”, Mreža psihosocijalnih inovacija ”PIN”, inicijativa ”Za tebe, važno je”.

Na sastanku su definisani prvi koraci u kampanji zagovaranja Pokreta za mentalno zdravlje, kao i njegovi ciljevi, a to su:

  • Afirmacija mentalnog zdravlja,
  • Rešavanje problema osoba sa mentalnim smetnjama,
  • Skretanje pažnje javnosti na važnost očuvanja mentalnog zdravlja,
  • Uticaj na nadležne institucije da otpočnu primenu Programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji (2019-2026). Program: https://www.zdravlje.gov.rs/view_file.php?file_id=1199&cache=sr

Cilj Pokreta je iskjlučivo udruživanje, povezivanje, zajedničko zalaganje, delovanje i okupljanje oko zajedničkog interesa.

Pokret za mentalno zdravlje, ne predstavlja vid političkog organizovanja, niti zastupa stavove političkih partija.

Pokret okuplja udruženja, inicijative, profesionalce, građane i građanke okupljene oko ideje unapređenja mentalnog zdravlja, u okviru kampanje: ,,Svako može da pukne!”

„Smatramo da samo udruženi imamo mogućnost da se izborimo za promene u oblasti mentalnog zdravlja, da zajedničkim snagama nastupamo pred donosiocima odluka, organizujemo informativne kampanje i budemo vidljiviji u javnosti. Veoma je važno je da se ceo sistem promeni, da se otvaranjem službi u zajednici razbija stigma koja postoji oko mentalnih poremećaja,  kao i da udruženja prepoznaju kao važan resurs”, istakla je Larisa Despotović, predsednica udruženja ”Herc”, nosioca projekta ”Svako može da pukne“.

Pozivamo sve organizacije, inicijative, zainteresovane profesionalce, građane i građanke koji prepoznaju značaj zajedničkog delovanja u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja, da se pridruže Pokretu popunjavanjem  PRISTUPNICE