Kreativne psihološke i likovne radionice u Videi

Tokom 2020. godine, članovi Udruženja ”Videa”, imali su priliku da učestvuju u kreativnim psihološkim radionicama, baziranim na ekspresivnoj art terapiji.

U nastavku, možete pročitati stav Mine Miljković – voditeljke radionice, psihološkinje i praktičarke ekspresivne art terapije na edukaciji iz Geštalt terapije:

Umetničko angažovanje samo po sebi je isceljujuće i to je glavni benefit ovih radionica. Odlazimo korak dalje, kada razumemo šta naša psiha govori kroz naša dela: dolazimo u kontakt sa svojim osećanjima, željama, snagama i slabostima. Deljenje ovog unutrašnjeg sveta u sigurnim okvirima grupe ima još jedan benefit – osećamo se prihvaćeno, baš onakvi kakvi jesmo; razvijamo saosećanje, kako za druge tako i za sebe. U radu nismo ograničeni na jedan modalitet stvaranja, već se izražavamo na različite načine: slikanje, crtanje, pravljenje skupltura od gline i drugih materijala, pisanje poezije ili proze, nešto ređe muzika, zvuk, pokret, teatar i performans.

Umetnički ili estetski kvalitet dela nije nimalo važan, niti je potrebno iskustvo u nekom umetničkom modalitetu. Svako može da stvara bez obzira na svoje iskustvo i talente. I da u tome nađe smisao i potencijal za samospoznaju.

Takođe, u Udruženju Videa je tokom 2020. godine realizovan blok likovnih radionica. Ove radionice se u kontinuitetu održavaju od 2016. godine, a fokusiraju se na druženje, komunikaciju i meditativno pražnjenje kroz likovni izraz. Radovi nastali na ovim radionicima bili su, između ostalog, izloženi u Galeriji nauke i tehnike SANU, Umetnickoj galeriji ”Polet” i u drugim galerijama. Radionice vodi diplomirani slikar Pavle Bugarski.