Međunarodni dan mentalnog zdravlja 2018.

10. oktobra 2018. godine, Međunarodni dan mentalnog zdravlja, obeležile su članice Mreže ”NaUm” iz Beogada – udrženja ”Duša”, ”Herc” i ”Videa”, uz podršku Caritasa Beograd i psihološkinje i umetnice Vere Erac.

Manifestacija je održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Centralni događaj je bio forum teatar ”Priče i duše”, u organizaciji Udruženja Duša.

Forum teatar ”Priče iz duše” je interaktivna pozorišna predstava, nastala na osnovu iskustava korisnika psihijatrijskih usluga.  

Glumci su predstavili kako se drustvo ophodi prema osobama sa mentalnim smetnjama, kroz pet loših situacija iz njihovog svakodnevnog života, kao što su: kod komšije, sa doktorom, na konferenciji, sa sestrom i na ulici – prodaja časopisa ”LiceUlice”.

Publika je uzela aktivno učešće u predstavili i ima je priliku da uđe u svakodnevni život korisnika psihijatrijskih usluga i da pokuša da nađe rešenja na situacije diskriminacije i stigmatizacije, sa kojima se suočavaju.

Za razliku od ljudi, mentalni poremećaj ne diskriminiše i ne bira ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni nivo inteligencije ili obrazovanja… Niko nije imun! Može da se desi svakome!