Poseta Udruženju ”Zračak”

U proleće 2015. godine, na inicijativu psihijatrijske službe iz Valjeva i Caritasa, osnovano je Udruženje ”Zračak”. Želja članova ovog Udruženja, osoba sa problemima mentalnog zdravlja, je da imaju mesto i sagovornike sa kojima mogu intelektualno, kreativno i radno da se aktiviraju u cilju socijalizacije i prevazilaženja svojih problema.

Tokom leta, iste godine, u organizaciji Caritasa iz Beograda, ”Zračak” su posetili predstavnici članica Mreže ”NaUm” – predstavnici udruženja ”Herc” i ”Duša” iz Beograda, ”Valenca” iz Niša i ”Duga” iz Zrenjanina. Zajedno, sa predstavnicima Udruženja ”Zračak”, Psihijatrijske bolnice Valjevo i Caritasa Valjevo, razmenjena su iskustva o radu udruženja i o Mreži ”NaUm”.

Aleksa Bukovski, predsednik NVO ”Zračak”, preneo je utiske o dosadašnjem radu Zračka, ali i planove za buduće aktivnosti ovog Udruženja. On je istakao:  ”Ljudi sa problemima mentalnog zdravlja, nisu problem, oni su kapacitet. U njima ima vrednosti. Njihove vrednosti treba pobuditi, a njihove radne sposobnosti nadograditi.”

Svi su zaključili da su u protekla dva meseca, koliko ”Zračak” postoji, napravljeni prvi, ali za korisnike veliki koraci.

Nakon divne dobrodošlice i realizovanog zajedničkog sastanka, gosti su obišli centar Valjeva. Tom prilikom, Aleksa Bukovski je ispričao o istoriji ovog malog grada i pokazao njegove znamenitosti.

 

 

*napomena: kliknite na sliku kako biste je uvećali